CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Snag a button

Sila letakkan URL anda supaya mama boleh terjah...

Wednesday, June 8, 2011

Biar mama cerita.... perompak durjana

As salam kawan2 semua...baru hari ni rasa kuat utk menulis kat blog nih...dengan apa yg menimpa mak dan abah..., mama turut terkena tempias lemah semangat dan jadi takut. Mama jadi sedih tengok mak dan abah yg masih terkejut @ trauma dgn apa yg berlaku...


Biarlah mama ceritakan apa yg berlaku kepada kawan2 yg sentiasa memberi semangat dan mendoakan buat mama dan keluarga... mama amat menghargainya dan hanya Allah yg membalas segala doa kalian...


Time tu mak dah bangun tidur tapi still dok sembang ngn abah...dua2 tunggu jam loceng bunyi sbb nak bangun sahur. Dalam pada tu dengar bunyi pintu bilik terbuka sikit, mak nak sedapkan hati kata kucing kot dan ternampak bayang org melintas...dlm hati mak dah tak sedap fikir yg bukan2 tapi still wat tak tau lagi... Mak dah rasa something sbb kalau adik lelaki mama balik keje, bukan time tu dan dia mesti bagi salam sbb dia tahu time tu mak dah bangun pon. Loceng jam bunyi tepat kul 5 pagi, 4 perompak jahanam tu terus meluru ke arah mak dan abah, letak parang kat leher mak, yg sorang lagi letak pisau yg amat tajam kat leher abah dan perut abah...(sedih mama dok bayangkan...) . 2 orang lagi buka lampu bilik dan terus geledah. Tarik semua laci tapi tak puas hati sbb tak dpt pape. Terus rentap rantai kat leher mak, tarik gelang kat tgn mak (nasib mak pakai dua je...yg lain mak simpan)... cabut semua cincin yg mak pakai (aku tau ... ada cincin kawen mak sekali tp mak tak ckp)... Mak pakai subang, mmg susah nak bukak sebab jenis lama yg ada skru kat belakang... Perompak yg acu parang kat mak paksa mak buka...kalo tak dia nak potong telinga mak...Ya Allah...nak meraung dh mama dengar mak cerita... tahan jer dlm hati ni. Bila mak buka tak boleh juga perompak tu tanya kat mana simpan brg kemas...mak ckp dah tak dak...yg kat badan ni jer yg ada... Dia tekup mulut mak tak bagi cakap dah...

Perompak kat abah tu lak ugut abah...tanya abah betul ke mmg tak dak barang kemas... Perompak tu ada kata kat abah..., " agaknya kalo potong telinga bini dia ni, baru dia nak cakap kot..."... Allahuakhbar...takut mama dengar apa lagi mak yg rasa...nak meraung lagi mama...tahan jer ni,..tahan tapi hati mama dah menjerit. Abh jawab yg sama...mmg dah tak dak brg kemas yg lain... terus dia nmpk Quran atas meja komputer, ambil dan letak atas kepala mak...baik sumpah cakap mmg dah tak dak barang kemas lain...Mak ikut apa yg perompak tu cakap..." Kalo aku buka almari ni ada barang kemas lain...siap!!!" Dia rentap satu almari, tapi pemegang almari tu patah...so tak terbuka, Alhamdulillah Allah melindungi hambanya.. Wallet abah dan duit dlm tu abis depa ambik... byk le juga dlm tu sbb abh baru kuar duit nak bayar upah buat wiring kat umah tu...


Sempat lagi 2 org yg menggeledah tu masuk bilik mama, dpt 2 hp lama mama tp tak nmpk digital camera belakang kotak2 perfume mama, masuk bilik adik mama dpt digital kamera dan hp 2 bijik gak...hp abah pon dh dpt.... Nasib laptop adik tergerak nak simpan dlm almari...syukur sgt2. Dan lebih bersyukur mama rasa sbb adik tak dak kat rumah...bukan ler kata syukur sbb adik selamat atau tak cuba melindungi mak dan abh tapi mama rasa mungkin akan jadi kejadian yg lebih buruk...tahu la darah muda bila keadaan mcm ni, mesti nak melawan...Ya Allah, mama tak boleh bayangkan kalo adik nak defend diri dia...mesti dia jadi mangsa ...Astaghfirullah, mcm2 terlintas kat fikiran mama nih...


Bila perompak tu semua dah kuar umah, abh nak kuar bilik tapi mak halang ...takut kalo perompak tu tak puas hati dan berpatah balik...mungkin dilibas atau ditikamnyer abah time tu.. , abah dengar kereta Viva dia dilarikan mcm tu jer...sedih sgt dgr abh cerita


Mama dpt kol dari kakak mama sbb hanya no hp kakak jer yg mak ingat, dr suara kakak suruh mama cepat ke rumah mak abah buat mama ketar satu badan..."cepat pi umah mak lani, mak kena rompak ...4 org masuk umah bawak parang"...nak luruh jantung mama time tu, mama takut kalo mama tak jumpa mak abah dah...Ya Allah, semangat mama terus hilang.... Tapi demi mak abah, mama, adik dan ahli keluarga yg lain control diri tak mo tunjuk sgt perasaan tu sbb takut lagi melemahkan semgt mak dan abah... Hingga ke saat ni, mak dn abh masih trauma... dan kami tak putus2 dpt kunjungan sedara mara, kawan2 yg dtg bagi semangat, tak termasuk yg kol... yg hantar comment kat FB mama , FB adik...semuanya mama hargai sgt2...dan mama mohon doa kalian semua agar kami semua mendapat kekuatan menghadapi ujian dan dugaan ini.. Amin... mama ada paste petikan berita dlm Metro...





KULIM: Sekumpulan empat lelaki yang merompak sebuah rumah sempat mengarahkan seorang wanita warga emas menjunjung al-Quran dan bersumpah bahawa dia tidak menyimpan barang berharga lain ketika mereka mahu melarikan diri selepas melakukan samun di Taman Seluang, di sini, awal pagi semalam.
Dalam kejadian kira-kira jam 5 pagi itu, mangsa berusia 60 tahun dan suaminya yang juga pesara guru berusia 65 tahun kerugian kira-kira RM43,000 apabila penjenayah terbabit melarikan barang kemas serta kereta Perodua Viva berwarna hijau muda bernombor pendaftaran PHK 3653.

Berita lanjut baca disini Harian Metro

3 comments:

nasz said...

rasanye mcm tak sesuai pulak kak ira cerita brg kemas dok kat mana dlm blog ni. buatnye ada perompak lain pulak yg baca, bahaya

iera_ayen said...

thanx Naz...akk dah edit...x perasan tercerita sama kat situ...

Zack said...

mun..mi dh lama xbuka fb..bila terbaca terkejut sungguh...moga mun sekeluarga tabah menghadapi dugaan..