CLICK HERE FOR FREE BLOG LAYOUTS, LINK BUTTONS AND MORE! »

Snag a button

Sila letakkan URL anda supaya mama boleh terjah...

Monday, June 29, 2009

SeRaBut pALa oTaKkU

Jumaat lepas aku dpt kol interview setelah 4 bln aku apply utk jadi GSTT. B4 aku keja kat tmpt skang ni aku pnh jd cikgu, last sekali GSTT gak tp disebabkan kat daerah aku ni mcm hampeh jer PPD so aku apply area Seberang Perai, Penang & kawasan sewaktu dengannya. Memangla agk jauh ...dlm 30-45 min & expenses utk transport pon bertambah la jugak tp minat & cita2 aku still ada utk jadi cikgu... aku redah jer pegi.

Sebenarnya gaji GSTT ni lebih dari gaji aku skang 2x ganda yg aku dpt kat sini cuma bezanya tempat keje aku kat sini dlm 15-20min jer dr umah , nnti umah aku siap...aku jalan kaki jer sebab ofis betoi2 selang satu blok jer. Masalahnya skang ...aku pnh kan merungut kat kwn2 yg aku buat keje mcm2 tp aku dpt seciput jer...tp sebelah Kedah ni bolehlah survive lagi dgn gaji byk tu. Yg jadi persoalannya skang, aku pon pk gak pasal ni...80% keje aku yg handle, so bila aku bgtau dpt interview...bos aku susah ati dah takut x sempat nak cari pengganti utk aku turunkan ilmu dulu...chewahhhhhhhhh!!! Tapi dlm susah ati dia pon...x de nya nak ofer aku lebih kurang mcm gaji GSTT tu, tp siap ari aku pi interview (aku masuk opis pas habis... pekerja rajin la katakan) dah ada org yg dtg utk interview (bakal ganti tmpt aku kot)...amattttlah terasanya ati aku.

Aku di persimpangan dilema gak ler.... dlm ati aku masih ada rasa kesian kat bos aku tp aku memikirkan income yg bakal aku dpt...at least aku leh saving, nnti anak2 aku pon dah nak masuk sekolah la... nak pindah umah baru pon pakai duit byk laa, serabut sgt pala otak aku skang.Dan yg kena tahu ..GSTT tu adalah contract year by year...means kalo aku masuk July smpai next year July then baru ler sambung sekolah lain pulak..ikut PPD tempatkan kat mana ler...kalo bernasib baik ...masa kita dlm contract tu maybe akn dihantar course & serap jd guru tetap terus...so mmg 100% keje gomen laaa... so sape yg x mo kan??

Masa aku kat opis tadi... adik sorang ni (baru masuk keje sebulan) direct kata kat bos aku...sir u kena bg double kat dia...baru dia x tinggal kita...(dlm nada bergurau ler). Bos aku pon jwb dia boleh bagi tp kena sign agreement aku terikat 3 thn keje ngn dia...smbil gelak2, aku x rasa dia serius tp kalo betoii la...apa aku nak wat?? Aku nak stay sini ker atau aku teruskan cita2 aku yg minat mengajar tu... lama2 aku sembang ngn asben aku pon...last2 aku bengang gak sbb dia soh aku yg buat keputusan. Betoilah ckp dia...tp sbb aku dh serabut, aku bengang laaa... so kalo korang jadi aku mcm mana??? Nk amik risiko atau still kat sini....


4 comments:

KiRaNa @ uMMiKMaL&iRFaN said...

kakkkkk...ko g keje jadi cikgu tu...
keje ko skrg ni bg kir je ganti...
hahhahahha...bulehhh?
bleh kita duk dekat2..
kehkehkeh...

pilih la yg terbaik kak...
tapi kir rase...contract pun jd cikgu gstt tu pun ok...
adik ipar kir ni...
asalnye cikgu gstt gak...
kemudian sesambil ngajo tu dye apply kpli tu...
skrg ni dah jadi cikgu tetap dah pun...
insyaAllah kak...niat tuk anak2..
apepun..pilih la yg terbaik...
wat solat istikharah gak...

daku x kisah...
janji tiap kali g kulim.,...daku dapat makan sudah...betul x elly??? hahahaaa
kalo gaji yg akk dapat byk...
leh masak byk2..siap leh tapaw lagi kami bawa balik..
huhuhuhu

fazilzura said...

beter akak wat solat istiharah kak .. mintk petunjuk ..

tp kalau ikut kan beter ikut pada minat kite..
gaji beso pun hati x senang dan x syok keje pun x jadi gak kak ..

** daku banyak ler pengalaman cmtuh ..
penah dpt ofer gaji Rm2500 tp daku x nak .. benti jgk akhir nye psl x sesuai dgn jiwa dan raga ku.. org dh berfamily akan paham ler

el said...

btol kata kir tu..
dulu my fren pun keje cikgu GSTT
sekali dh lm terus dpt KPLI
skrg ha sng lenang gaji ribu riban..jeles aku..

kalo ko nk jeleskan aku silakan...
kdg2 tu setiap ape yg kita nak...kena korbankan ape yg kita dpt..BETUL X..kahhh

yg betul2 jugak kata kir tu..
dah gaji nti ribu riban
msklah ape yg sedap2..byk2..leh lah aku
seperti biasa ngan kembo aku
tapau igt x igt..kahhhhh

ira..awat hang x bg keje tu kat kir je..dia kan tgh cari keje..sian die...
ha..dah dkt2 tu elok sgt le...
kalo aku dtg sn..leh gather2...
kahhhhhhhhh

Nur Syafawati said...

kalau aku pun..aku preffer ikut minat kite...hati ko tu berat ke maner??mesti ke cikgu tu kan...baik ko pegi la jadi cikgu..allowance bykkkk woo..hehehhe..lagi pulak ko dpt byk pahala ..sbb jadi pendidik utk anak2 bangsa..cewahhh..ayat aku..ape2 pun aku doa yg terbaik wat ko yer kak..